ده واقعیت تکان دهنده درباره پلاستیک
وبسایت روز زمین (www.earthday.org) همزمان با روز زمین ده واقعیت تکان دهنده درباره پلاستیک و تاثیر مخرب آن بر محیط زیست را گرد آورده و منتشر کرده است:
۱. از دهه پنجاه میلادی که اولین پلاستیکها وارد بازار شدند تاکنون ۸.۳ میلیارد تن پلاستیک تولید شده است. تولید سالانه پلاستیک به اندازه کل وزن بشریت است.
۲. تقریبا هر ذره پلاستیک که تولید شده همچنان به یک شکل یا نوعی وجود دارد (به استثنا مقدار کمی که در اثر سوزاندن از بین میرود).
۳. ۹۱ درصد پلاستیکی که دور انداخته میشود قابل بازیافت نیست و چون باکتریهای خاک نمیتوانند پلاستیک را تجزیه و به کود تبدیل کنند، زبالههای پلاستیکی صدها و حتی هزاران سال در طبیعت باقی میمانند.
۴. هر سال حدود پانصد میلیون نی پلاستیکی در آمریکا مصرف میشود؛ مجموع طول این نیها دو برابر محیط کره زمین است.
۵. هر دقیقه حدود دو میلیون کیسه پلاستیکی یکبار مصرف در سراسر جهان استفاده میشود.
۶. فقط در آمریکا هر سال ۱۰۰ میلیارد کیسه پلاستیکی مصرف میشود، که اگر آنها را به یکدیگر گره بزنیم طول آن به اندازه ۷۷۳ برابر محیط کره زمین خواهد بود.
۷. در سراسر جهان هر یک دقیقه یک بطری پلاستیکی خریداری میشود و تخمین زده شده تا سال ۲۰۲۱ به بیش از پانصد میلیارد بطری برسد که کمتر از نصف آن بازیافت خواهد شد.
۸. هر ساله ۸ میلیون تن پلاستیک وارد اقیانوسها میشود و با آن میتوان هر فوت مربع از سواحل دنیا را با پنج کیسه پر از آشغال پلاستیکی پوشاند.
۹. تعداد ذرات میکروسکوپی پلاستیکی که در اقیانوسها وجود دارد بیشتر از ستارههای کهکشان راه شیری است.
۱۰. اگرتولید پلاستیک محدود نشود تا سال ۲۰۵۰ وزن آلودگی پلاستیک از وزن ماهیهای دریا بیشتر خواهد شد.
تجمع پلاستیک در یک ساحل
آزمایش ها به روی بطری های آب شرکت های بزرگ نشان می دهد که تقریبا همه آنها حاوی ذرات ریز پلاستیکی هستند.
در بزرگترین تحقیق در نوع خود، ۲۵۰ بطری که در نه کشور مختلف خریداری شده بود، تحت آزمایش قرار گرفت.این بررسی تحت هدایت سازمان خبرنگاری "اورب میدیا" دریافت که به طور متوسط در هر لیتر آب ده ذره پلاستیکی وجود دارد که قطر هر کدام پهن تر از یک موی انسان (بیش از ۱۰۰ میکرون) است.
شرکت های تولیدکننده که محصولات آنها آزمایش شد به بی بی سی گفتند که کارخانه های آنها با بالاترین استاندارد کار می کند.این آزمایش ها در دانشگاه ایالتی نیویورک در فردونیا انجام شد.شری میسون، استاد شیمی در این دانشگاه که این تحلیل ها را انجام داده، به بی بی سی گفت: "بطری بعد از بطری، مارک بعد از مارک حاوی ذرات پلاستیکی بود."
"هدف انگشت نما کردن مارک های خاص نیست؛ این آزمایش نشان می دهد که این مشکل همگانی است، و پلاستیک به چنان ماده فراگیری در جامعه ما بدل شده که به همه این محصولاتی که مصرف می کنیم راه یافته."
در حال حاضر شواهدی دایر بر اینکه قطعات خیلی ریز پلاستیکی (میکروپلاستیک) زیانبار باشد وجود ندارد، اما درک پیامدهای بالقوه آن موضوع بررسی های علمی است.
پروفسور میسون در مورد این نتایج گفت: "ارقامی که می بینیم فاجعه بار نیست، اما مایه نگرانی است."
کارشناسان به بی بی سی گفتند که مردم در کشورهایی که احتمال آلودگی آب لوله کشی در آنها هست باید به استفاده از بطری های آب ادامه دهند
پلاستیک های یک بار مصرف یافت شده در ساحل
ریزدانه های پلاستیکی در لوازم بهداشتی
کمیته بررسی محیط زیستی مجلس عوام بریتانیا میگوید این ریزدانهها که در شامپوهای بدن و محصولات نرم کننده پوست صورت استفاده میشوند حتی در یخهای قطبی و کف اقیانوسها هم دیده میشوند.
ریزدانههای پلاستیکی قطری کمتر از پنج میلیمتر دارند و بیشترین استفاده آنها در محصولات آرایشی و بهداشتی از جمله خمیردندان و شامپوهای مایع است.
هدف اصلی استفاده از این ریزدانههای پلاستیکی این است که به محصول آرایشی و بهداشتی خاصیت سایندگی داده شود، برای زدودن جرم، چرک و یا لایههای مرده سطح پوست. بعضی از این ریزدانهها حاوی مایعی هستند که پوست را نرم و شفاف کند.
برخی منتقدان معتقدند که هیچکدام از این دو مورد با استفاده از ریزدانه های پلاستیکی محقق نمیشوند، این ریزدانهها نرمتر از آن هستند که باعث جداشدن سلولهای مرده سطح پوست شوند و برای اینکه پاره شوند به فشاری احتیاج دارند که معمولا هنگام استفاده به آنها وارد نمیشود.
اما این ریزدانهها از تمام صافیها و فیلترهای آب رد شده و وارد چرخه غذایی انسان و حیوانات میشوند و از همه مهمتر اینکه در طبیعت تجزیه و تخریب نمیشوند فقط تجمع پیدا میکنند.
اما محصولات آرایشی و بهداشتی تنها منبع ریزدانههای پلاستیکی نیستند.
حجم عظیم محصولات پلاستیکی، کیسه و بطریهای پلاستیکی، تورها و وسایل ماهیگیری که به دریاها و اقیانوسها راه پیدا میکنند و بتدریج خرد و ریز میشوند مهمترین عامل تولید این ریزدانههاست. تخمین زده می شود که در اقیانوسها بین ۱۵ تا ۵۱ تریلیون ریزپلاستیک تجمع پیدا کرده است
تصویری میکروسکوپیک از ریز دانه های پلاستیکی
ده قدم ساده برای کم کردن مصرف پلاستیک
بر اساس شعار روز زمین امسال، از خودمان باید شروع کنیم و مصرف پلاستیک خود را کم کنیم. این شش قدم ساده و عملی برای کم کردن مصرف پلاستیک شروع خوبی است برای ادای سهم خود در راه "پایان دادن به آلودگی پلاستیک" در جهان.
1. از خریدن بطریهای یکبار مصرف آب تا حد امکان خودداری کنید. همراه خود ظرف آب داشته باشید و آب لوله کشی بنوشید نه آب بطری.
2. نیهای پلاستیکی یکی از ده چیزی است که سواحل را آلوده کرده است. از نی پلاستیکی استفاده نکنید و به فروشندگان غذا و نوشیدنی توصیه کنید از نیهای کاغذی که جذب طبیعت میشوند استفاده کنند.
3. همراه داشتن یک قاشق و چنگال باعث میشود که از کارد و چنگال یکبار مصرف استفاده نکنید. اگر هر روز بیرون خانه غذا میخورید تصور کنید خود شما چه مقدار قاشق و چنگال پلاستیکی در سال استفاده میکنید.
4. از مصرف محصولاتی که ریزدانههای پلاستیکی (میکروبید) یا ذرات براق اکلیل دارند خودداری کنید. با مصرف این نوع محصولات ناخواسته مقدار زیادی ذرات پلاستیک وارد آبهای کره زمین میکنید.
5. همیشه کیسه خرید چند بار مصرف به همراه داشته باشید و از کیسههای یکبار مصرف تا حد امکان استفاده نکنید.
6. میوه و سبزیهای باز و بدون بستهبندی پلاستیکی بخرید.
7. در هنگام خرید اجناس از فر وشنده درخواست کنید اجناس را در پلاستیک قرار ندهد
8.در مهمانی ها حتی المقدور از ظروف و سفر های یک بار مصرف پلاستیکی استفاده نکنیم
9.با داشتن یک لیوان همراه خود کمتر از لیوان های یک بار مصرف استفاده کنیم
10. نزدیک به نود درصد وسایل پلاستیکی قابل بازیافت می باشد لطفا در هنگام دور ریختن ان انها را تفکیک کنیم
منبع: بی بی سی
رویاد