پژوهش پزشکی

  • 1108
  • 370 مرتبه
جایزه نوبل 2018 به دو ایمونولوژیست رسید

جایزه نوبل 2018 به دو ایمونولوژیست رسید

جمعه 13 مهر 1397

جایزه نوبل پزشکی سال 2018 میلادی به «جیمز پی آلیسون» از آمریکا و «تاسوکو هونجو» از ژاپن به دلیل کشف روش درمان سرطان از طریق مسدود کردن تنظیم منفی ایمنی تعلق گرفت.

این دو دانشمند به کشفیاتی مهم در زمینه فعال کردن دستگاه ایمنی بدن برای مبارزه با سلول‌های سرطانی دست یافته‌اند.

تا کنون به این دو دانشمند چندین جایزه مهم اهدا شده و هر دوی آنها مدتهاست که نامزد دریافت جایزه نوبل هستند. موضوع ایمنی‌درمانی (ایمونوتراپی) از چند سال پیش تا کنون مهم‌ترین عرصه پژوهشی در درمان سرطان به شمار می‌رود.

 

ایمنی‌درمانی چیست؟

به محض اینکه سلول‌های دفاعی دستگاه ایمنی بدن ما با سلول‌های توموری در جایی از بدن روبرو شوند، می‌توانند به آنها – درست مثل باکتری یا ویروس – به طور مستقیم حمله کنند.

تا مدتها مشکل این بود که برای دستگاه ایمنی ممکن نبود که سلول‌های سرطانی را شناسایی کند. چون این سلول‌ها علائمی را می‌فرستند که باعث توقف کار دستگاه دفاعی می‌شوند. نتیجه این است که دستگاه ایمنی علیه سلول‌هایی که بیش از حد در حال رشدند مبارزه نمی‌کند بلکه غیرفعال می‌ماند.

 

به‌خصوص در دهه ۱۹۹۰ جیمز آلیسون و تاسوکو هونجو موفق به کشفیات مهمی در این زمینه شدند. آنها سلول‌های توموری را برای دستگاه ایمنی قابل رؤیت کردند، آن هم بدین وسیله که جلوی علائم غافلگیرکننده سلول‌های سرطانی را با کمک پادتن (آنتی‌بادی) به راحتی گرفتند.

آکادمی علوم سوئد که این جایزه را اعطا می کند گفت که شیوه ایمنی درمانی آنها باعث انقلابی در درمان سرطان شده است. در این شیوه ترمزی در سیستم ایمنی که مانع حمله به سلول های بدن می شود از کار می افتد.

الیسون و هونجو که بیش از ۷۰ سال دارند با از کار انداختن پروتئین هایی که سیستم ایمنی را از حمله به بافت های بدن باز می دارد توانستند باعث حمله آن به تومورها شوند.

این دستاورد به توسعه داروهای تازه ای منجر شده که بیماران مبتلا به سرطان های پیشرفته که قبلا غیرقابل درمان بود را امیدوار می کند.

کارشناسان این شیوه را فوق العاده موثر توصیف می کنند هرچند می گویند که این رشته هنوز در مرحله نوزادی است

 

دو برنده جایزه کیستند؟

جیمز پی. آلیسون، ایمنی‌شناس (ایمونولوژ) آمریکایی در تاریخ هفتم اوت ۱۹۴۸ به دنیا آمد. او در مرکز ام‌دی آندرسون دانشگاه تگزاس کار می‌کند.

تاسوکو هونجو در سال ۱۹۴۲ در کیوتو چشم به جهان گشود. او هنوز هم در این شهر زندگی می‌کند و در دانشگاه کیوتو درس می‌دهد. هر دو پژوهشگر بارها جوایز مهمی را به خاطر مطالعات و کشفیاتشان در زمینه ایمنی‌درمانی دریافت کرده‌اند.

سال گذشته سه پژوهشگر آمریکایی جفری هال، مایکل روسباش و مایکل یانگ جایزه نوبل پزشکی را به خاطر تحقیقاتشان درباره "ساعت درونی" انسان دریافت کردند.

با اعلام نام برندگان جایزه نوبل پزشکی، هفته نوبل در استکهلم آغاز می‌شود. در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه هیأت داوران نام برندگان جایزه نوبل فیزیک و شیمی را اعلام خواهد کرد. در روز جمعه نام برنده جایزه نوبل صلح و در روز دوشنبه آینده نام برنده جایزه نوبل اقتصاد اعلام خواهد شد.

Copyright © 2024, All Rights Reserved.